Filter

 • Unieke producten
 • Persoonlijk advies
 • Snelle levering

Banketletters / roomboter amandelletters

Verras personeel en klantrelaties met een heerlijke roomboter amandelletter, ook wel banketletters, op 5 december. Verkrijgbaar in de letters A t/m Z, maar ook 3 letters in een geschenkdoos behoort tot de mogelijkheden. Bestel bijvoorbeeld banketletters in je bedrijfsnaam of een afkorting daarvan. Onze banketletters worden op bestelling, groot of klein, ambachtelijk gebakken en heerlijk vers bezorgd. Op één of meerdere adressen!

 • 3 producten

 • Roomboter amandelletter van A tot Z

  Roomboter amandelletter van A tot Z

  Vanaf € 14,49 € 17,53 incl. BTW
  Minimale afname: 50
 • Banketletter S of M

  Banketletter S of M

  Vanaf € 14,49 € 17,53 incl. BTW
  Minimale afname: 50
 • Banketstaaf

  Banketstaaf

  Vanaf € 8,59 € 10,39 incl. BTW
  Minimale afname: 50

De geschiedenis van de Sinterklaasletters

Banketletters, chocoladeletters, letters van suikergoed of marsepein. Jaarlijks gaan er tienduizenden over de toonbank als Sinterklaas weer in het land is met zijn pieten. De toepassing van eetbare letters als snoep of voedingsmiddel is al ongeveer 2000+ jaar oud en bezat een aardige educatieve waarde.

In het oude Rome werd men het alfabet geleerd door het eten van letterkoeken. Wellicht ken je de vermicelli letters en opzettertjes van biscuit. In Würtemberg, Duitsland, werden tot aan de tweede Wereldoorlog de letters ABC in de pap meegekookt om de kinderen 'Lernkräftig' te maken.

Op het eiland Sicilië in Italië werd een 'abizzé' bij het nieuwgeboren kindje in de wieg geplaatst om mogelijke studiebollen te stimuleren.

Ook in het Verenigd Koninkrijk worden vaker dan eens koekletter-eters vermeld. In het boek "The vicar of Wakefield" van Oliver Goldsmith staat: "Mr. Burchill bracht voor elk van mijn kleintjes een stuiver peperkoek mee. Mijn vrouw beloofde het voor hen te bewaren en het hun letter voor letter te geven."

Ontbijten met letters

In het Gronger Museum hangt een schilderij van Peter Binoit uit circa 1620 met de naam "Het ontbijt met Lettergebak". Tussen de kleine en grotere bruin- en witgekleurde suikerstaafjes en suikerballetjes liggen de initialen van Peter Binoit gemaakt van suikerwerk. Dit is meer dan 150 jaar eerder dan de vermelding van suikerletters in het boek 'Volkoomen Neerlandsch Kookkunstig Woordenboek, voorgesteld in de Friesche Keukenmeid' uit 1797.

Schrijfster Catharina Zierikhoven beschrijft daarin tot letters gevormde bakwaren en maakt daarbij onderscheid tussen rode en witte letters, banketletters, roomboter letters en letterkoeken. Ook van fondant, marsepein en andere zoetwaren worden letters vervaardigd.

Banketletters in Russisch Brood

Alle eerder vermelde zoekwaren moeten onderscheiden worden van het zogenoemde Russisch brood, bestaande uit een niet te taai gebakken deeg in lettervorm. Met behulp van een spuitzak werden de letters gevormd naar het antiqua lettertype uit de Oudheid. Dit was gemakkelijker te modelleren dat de modernere gotische letters. Vooral kinderen vermaakten zich eeuwenlang met letters van Russisch brood.

Behalve banketletters verkopen wij ook alle soorten strooigoed die je bij Sinterklaas kan bedenken. Daarnaast kan je chocoladeletters bestellen in verschillende vormen en maten. 

Letters van korstdeeg

Meer dan 100 jaar geleden werden er al banketletters bereid, maar toen wist men nog maar weinig af van het feit dat diverse bestanddelen van de receptuur met elkaar in evenwicht moesten zijn om een goed smakend gebak te verkrijgen. Vakmensen, die destijds de receptuur samenstelden, deden dat op hun gevoel, vaak met goed resultaat.

Claude Lorraine, die beschouwd wordt als de uitvinder van het bladerdeeg – de basis van de banketletter, ontdekte dat bij toeval. Claude, pasteibakker, was vergeten de boter in het deeg te verwerken. Om alsnog tot een goed product te komen, vouwde hij de boter in het deeg, vouwde het weer dubbel enz. totdat de boter niet meer te zien was. Tot zijn verbazing verkreeg hij een veel brosser en luchtiger product dan hij gewend was.

Samen met amandelspijs als vulling is dit korstdeeg nog steeds een lekkernij. Weet je wat ook een echte sinterklaaslekkernij is?