Persoonlijk advies

Taaitaai

taaitaai pop
Taai-taai poppen, Sinterklaas kan niet zonder. Een van zijn favoriete lekkernijen en ook dit jaar deelt hij ze weer graag uit. Bedrijven kunnen taai-taai ook weggeven als geschenk. De heerlijk koek, herkenbaar aan zijn specifieke vorm, geef je weg in blik, zakje of in de unieke hou-je-taai-verzenddoos. Natuurlijk met een persoonlijke boodschap voor de ontvanger. Bekijk onze taai-taai producten! Specifieke wensen? Neem gerust contact op, wij denken graag mee.

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

4 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

4 artikel(en)

Geschiedenis van de taaitaai poppen

Taaitaai is een typisch Sinterklaaslekkernij en dus een Nederlands product, zou je denken, toch? Daar zit nog een staartje aan met de geschiedenis achter deze taaitaai koek. De specerijen van de taaitaai poppen komen van origine uit Azië en zijn door ontdekkingsreizigers meegenomen in de 17e eeuw. Toch blijkt er in de Filippijnen een koek te zijn gemaakt waar de Spaanse handelsreizigers verzot op waren. Zo verzot dat zij er een fort hebben gebouwd op het grootste eiland van de Filipijnen: Palawin, om de handel van de taaitaai poppen te beschermen. Toendestijds was de hoofdstad van dit eiland Taytay.

voc taaitaai schip

Deze Taaitaai geschenken zijn gemaakt van bloem, honing, stroop en specerijen als nootmuskaat, kaneel, anijs en kruidnagel, werden in het fort bewaard en verscheept naar Spanje. Nederland veroverde in 1660 een Spaanse vloot die volgeladen was met de Taaitaai koeken. De Nederlandse vloot nam de koeken mee naar Nederland, maar deze reis duurde maanden. In de tussentijd waren de koeken hard en taai geworden. Daarom werden de Taytay koeken taaitaai koeken genoemd.

Tegenwoordig worden de taaitaai poppen vooral met Sinterklaas gegeten, mogelijk omdat de specerijen in de koeken vroeger nog erg prijzig waren en daarom alleen bij feestelijke aangelegenheden werden gebruikt. De smaak van taaitaai lijkt veel op de smaak van speculaas, maar de smaak van anijs overheerst in de taaitaai geschenken. Bovendien is de textuur van taaitaai poppen heel anders. De speculaas is knapperig en bros, terwijl de taaitaai letterlijk taai is en hierdoor minder makkelijk te eten. Je moet er zelfs wat moeite voor doen. Dat de koek taai is, heeft te maken met de bereiding. De koek bevat rietsuiker, tarwestroop en tapiocastroop en wordt gebakken met tarwe- en roggebloem. Dit mengsel laat men twee dagen rusten (besterven) en dan worden de specerijen toegevoegd en worden de koeken gebakken. Dat verklaart de taaiheid van de koeken. Overigens deed men vroeger zelfs nog langer over het rusten van het deeg. Men liet het suikermengsel zelfs maandenlang op zolder om te besterven, zodat ze tegen Sinterklaastijd taaitaai konden bakken.

Geluk.com is onderdeel van

betaalmethodes