Geschiedenis klavertje vier

Geschiedenis klavertje vier

De geschiedenis van het klavertje vier gaat ver terug, tot in de Middeleeuwen. De vier blaadjes van het plantje staan symbool voor de perfecte eenheid. Ze staan voor voorspoed, vertrouwen, liefde en natuurlijk, voor Geluk.

Het geluksklavertje is vanwege zijn mooie betekenis ook een bijzonder cadeau. Als je te midden van een bed klavers staat is de kans dat er een klavertje vier bij staat slechts 1 op de 1.000 tot 1 op de 10.000! Maar met onze geluksklavers heb je het geluk in de eigen hand. Deze greengift is bijzonder geschikt als attentie voor bijvoorbeeld een afscheid, receptie, weggevertje bij een opening etc.

Bekijk al onze Duurzame relatiegeschenken »

Geschiedenis van het Klavertje vier

In de Keltische culturen, vooral in Ierland, gelooft met al sinds middeleeuwen in het geluk van een klavertje vier. Voor het ontstaan van dit gelukssymbool bestaan verschillende verklaringen. Zo gaat er een verhaal over een druïde die voor zijn toverdrankjes klavertjes vier gebruikte. Ook wordt in dat verhaal vertelt dat de vier blaadjes staan voor de 4 elementen, water, vuur, aarde en wind. Klavertjes vier zouden vandaar een dubbelrol hebben, aan de ene kant brengt hij geluk en aan de andere kant zou het helpen tegen het kwaad. Deze gedachte is over de hele wereld verspreid. Vooral dat het klavertje vier geluk zou brengen is blijven hangen. Waarom precies dat aspect van het klavertje vier? Dat komt omdat er voor het klavertje vier een speciale rol is weggelegd in het verhaal van een heilige uit Ierland.

Saint Patrick

Het verhaal van de heilige neemt ons terug naar het jaar 373. De heilige Saint Patrick werd in dat jaar geboren in Schotland, zijn echte naam was Maewyn Succat. De beste man werd op zijn 16e ontvoerd door piraten en verkocht als slaaf. Zijn tijd als slaaf duurde 6 jaar en in die jaren kreeg hij steeds vaker religieuze visioenen en hij putte daar zijn kracht uit. Toen hij ontsnapte reisde hij naar Frankrijk en werd daar priester. 38 jaar later, toen hij 60 was, keerde hij terug naar Ierland om daar het Christendom te verspreiden. Saint Patrick zou, volgens de verhalen, over zo'n sterke persoonlijkheid beschikken waarmee hij iedere tegenslag kon overwinnen. Hij gebruikte het klavertje drie, ook wel bekend als de shamrock, om de drie eenheid aan te duiden, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het klavertje drie had de vorm van een kruid en men geloofd dat dit een teken was van perfecte eenheid. Het klaverblad is hét symbool voor Ierland.

St. Patrick's Day

De nationale feestdag van Ierland, St. Patrick's Day. Op 17 maart vieren alle Ieren over de hele wereld feest. Deze feestdag komt uit de zevende eeuw en is een ononderbroken traditie. Ze vieren dit uitbundig met openluchtconcerten, kermis, grote optochten en vuurwerk. De kleur van het festival is groen, in Chicago kleuren ze zelfs de hele rivier op St. Patrick's Day groen!

Sint Patrick's Day

Betekenis Klavertje vier

Het Klavertje Vier heeft een bijzondere betekenis. Het staat voor geluk om verschillende redenen. Een klavertje vier is allereerst enorm zeldzaam, je moet geluk hebben om het te vinden. Maar de vorm van het plantje zorgt er ook voor dat we er bijzondere krachten aan toekennen. Het klavertje vier doet namelijk denken aan een kruis. De vier bladen staan voor:

  • Hoop
  • Vertrouwen
  • Liefde
  • Geluk

Dat het geluksplantje 4 bladen heeft is overigens ook geen toeval, 4 is namelijk een heilig getal. Er zijn 4 jaargetijden (lente-zomer-herfst-winter), 4 elementen (aarde-vuur-lucht-water), 4 windstreken (noord-oost-zuid-west), 4 evangelisten(Johannes-Mattheus-Marcus-Lucas) etc. Bovendien staat het getal 4 symbool voor de maagd Maria.

Wist je ook dat er naast de heel zeldzame klavertjes vier ook een kans is dat er een nog zeldzamere klaver ontstaat. Er zijn ook klavers gevonden met 1,2,5,6,7,18,21 en zelfs 56 (!) bladen.

klavertje vier kweekset

klavertje vier blikje

klavertje vier potjeKlavertje vier bakje

Een bijzonder cadeau

Een klavertje vier is ook een leuk, groen geschenk. Deel geluk met een klavertje vier. Het is een leuke giveaway voor beurzen of evenementen. Maar je kunt ook kweeksetjes weggeven zodat al je klanten en relatie hun eigen geluk kunnen kweken. Al vanaf 25 stuks bestel jij jouw gepersonaliseerde geluksklavers klavertje vier!