Hoe wordt drop gemaakt en waar komt het vandaan?

Hoe wordt drop gemaakt en waar komt het vandaan?

Een echte Hollandse lekkernij, drop. Het is het meest gegeten snoep in Nederland, we eten namelijk zo'n 2 kilo per jaar per persoon. Hiermee staan we ver boven andere landen in de wereld. Het is dan ook heel interessant om eens na te gaan hoe drop gemaakt wordt en waar  het vandaan komt. We vertellen het je vandaag!

Hoe wordt drop gemaakt?

Het hoofdbestanddeel van drop, de wortels van de zoethoutplant, is zoethout. Deze plant groeit in warme landen en de wortels hiervan bevatten het stofje, glycyrrhizine, dat drop zijn typische smaak geeft. De wortels worden van de struik geknipt, de struik wordt weer in de grond gestopt en groeit opnieuw zijn wortels, en gedroogd in de zon. Door het drogen gaan ze niet schimmelen. Vervolgens worden de wortels gemalen en gemengd met water, hierdoor ontstaat eens pap die later wordt gefilterd en ingedikt.

Wat van die pap over blijft is een geconcentreerd extract, dit wordt blokdrop genoemd (deze blokdrop is nog niet zo lekker). Dropfabrikanten kopen deze blokdrop in verdunnen de blokdrop weer met water. Daarnaast worden ook andere ingrediënten met de blokdrop gemend zoals suiker, glucose-fructosestroop, gelatine en zetmeel of Arabische gom op een temperatuur van 1350 graden Celcius. Door de zetmeel wordt de drop stijver en dit zorgt voor de sterke maar ook zachte structuur van de drop.

Daarna wordt de lucht uit het mengsel gezogen en worden andere geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dit mengsel wat nu ontstaan is noemen ze ook wel deeg. Ze gieten dit in vormpjes en laten het 36 uur drogen. Daarna worden ze uit de vormpjes gehaald, schoongemaakt en als laatst voorzien van een mooi glimlaagje. Ze worden nog 2 dagen bewaard op 180 graden Celsius zodat ze goed hard worden en daarna worden ze ingepakt en naar hun bestemming gestuurd.

Waar komt drop vandaan?

Het is onbekend waar drop nou precies vandaan komt. Het is namelijk zo dat er duizenden jaren terug al varianten op de tegenwoordige drop bekend waren. In het graf van de Farao van Egypte, Toetanchamon, werden bijvoorbeeld al wortels van de zoethoutplant gevonden. Deze wortels worden gebruikt om drop van te maken. En dit was al 3000 jaar geleden!

Ook Alexander de Grote, koning van Macedonië en veroveraar van het grootste rijk ooit, had bij zijn veroveringstochten zoethout wortels mee, dit zou helpen tegen de dorst. Dit was ook al meer dan 2300 jaar geleden!

Pas in 1731 slaagde een Italiaan, Giorgio Amerelli, erin om uit het sap van de zouthoutwortel om te zetten tot de tegenwoordige drop. Ook een Engelse apotheker maakte in 1760 zijn eigen drop en verkocht dit als medicijn tegen onder andere maagklachten. Hij voegde hier later suiker aan toe en zo werd drop naast medicijn ook een gewilde lekkernij die tegenwoordig de hele wereld over gaat.

Drop geschenken

Een geschenkje weggeven? Doe dit met drop! Dropcadeaus zijn enorm lekker en je kunt er altijd je eigen draai aan geven. Bekijk de mogelijkheden!