Give-aways, relatiegeschenken en premiums

Give-aways, relatiegeschenken en premiums

Mini-stroopwafels-in-blik-Sparks

Wat is het verschil en waar zet je ze voor in?

Premium(s), give-aways, relatiegeschenken, incentives, promotionele producten. Het zijn producten die erg dichtbij elkaar liggen maar toch net even anders zijn. Wat is nou precies wat en waarvoor zet je ze in?

Give-aways

Met de inzet van give-aways voeg je voor een (kortstondige) periode waarde toe aan je product of dienst en vestig je de aandacht op jezelf. Zo kun je je gasten tijdens een bezoek aan je beursstand een leuk presentje in het vooruitzicht stellen. Uiteraard is het de kunst om het artikel te laten aansluiten bij het beeld dat je van je organisatie wilt overbrengen.

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken hebben vaak een hogere waarde dan Promotionele artikelen, give-aways en reclameartikelen. en worden ingezet om een prettige relatie te onderhouden. Denk aan een kerstpakket of –zoals steeds vaker gebeurd- een mooi pakket met bijvoorbeeld de start van de zomervakantie.

Premiums

Premiums worden binnen de relatiegeschenkenbranche beschouwd als een gratis artikelen. Een klant ontvangt dit veelal bij aankoop of na afronding van een bestelling. Wanneer je bijvoorbeeld een koelkast koopt en hier een gratis waterkoker bij krijgt, dan is de waterkoker een premium.

De betekenis van premiums ligt dus in het gebied van consumentenbeïnvloeding. Met een gratis geschenk oefen je invloed uit op het (aankoop)gedrag. Zo is de inzet van een premium geschikt om:

  • Meerwaarde te creëren
  • de naamsbekendheid te vergroten;
  • een merk, dienst of product promoten;
  • de doelgroep kennis laten maken met je merk;
  • marketingacties te ondersteunen;
  • herhaalaankopen te stimuleren;
  • klantenbinding te verhogen;
  • het bedrijfsimago te verbeteren;
  • een (blijvende) positieve indruk achterlaten.

In relatie tot een prijsbeleid is premium pricing een strategie waarmee een bedrijf een hogere waarde toekent aan een product. Een goed voorbeeld hiervan is de Nespresso machines. Ook bij merkkleding wordt premium pricing regelmatig toegepast. De prijs staat niet direct in verhouding met de productiekosten. Juist de hogere prijs maakt het product aantrekkelijk voor de doelgroep.

Incentives

Incentives zijn artikelen of diensten die als beloning voor iets worden gegeven. Vakantiereisje of andere bonussen wanneer de targets zijn gehaald.