Leidsters maken het verschil: eerbetoon aan degenen die ons leiden

Leidsters maken het verschil: eerbetoon aan degenen die ons leiden

Leidsters in de kinderopvang zijn mensen die elke dag een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling, opvoeding en verzorging van onze kinderen. Ze zijn niet alleen professionals, maar ook vrienden, vertrouwenspersonen, voorbeelden en inspiratiebronnen voor de kinderen en hun ouders. Ze zijn mensen die met passie, geduld, creativiteit en toewijding hun werk doen. Ze zijn mensen die het verschil maken.

Dag van de Leidster 2023

De Dag van de Leidster valt altijd op de derde donderdag van september. Dit jaar valt de Dag van de Leidster dus op 21 september 2023.

Hoe leidsters het verschil maken

Wat maakt deze leidsters zo bijzonder? Wat zijn de kwaliteiten die hen onderscheiden van de rest? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want leidsterschap kan op verschillende manieren worden uitgeoefend en geïnterpreteerd. Maar er zijn wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken die veel effectieve leidsters delen. Hier zijn er een paar:

Dag van de Leidster cadeaus

  • Pedagogische vaardigheden: Leidsters weten hoe ze de kinderen moeten begeleiden, stimuleren en ondersteunen in hun leerproces. Ze houden rekening met de individuele behoeften, interesses en talenten van elk kind. Ze bieden een veilige, uitdagende en speelse omgeving waarin de kinderen kunnen ontdekken, experimenteren en leren. Ze volgen ook de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen op en rapporteren daarover aan de ouders.
  • Communicatievaardigheden: Ze weten hoe ze moeten communiceren met de kinderen, de ouders, de collega’s en de leidinggevenden. Ze luisteren aandachtig, spreken duidelijk en respectvol, geven feedback en advies, stellen vragen en beantwoorden ze. Ze kunnen zowel mondeling als schriftelijk communiceren op een manier die vertrouwen, betrokkenheid en samenwerking bevordert.
  • Organisatorische vaardigheden: Leidsters weten hoe ze hun tijd, taken en middelen moeten plannen, beheren en uitvoeren. Ze stellen prioriteiten, maken schema’s, houden overzicht, lossen problemen op, nemen beslissingen en evalueren resultaten. Ze zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Ze houden zich ook aan de regels, richtlijnen en protocollen van hun organisatie.
  • Sociale vaardigheden: Ze weten hoe ze moeten omgaan met verschillende soorten mensen, situaties en emoties. Ze zijn empathisch, vriendelijk, behulpzaam en respectvol. Ze kunnen zich inleven in de gevoelens en gedachten van anderen. Ze kunnen ook omgaan met conflicten, stress, kritiek en feedback. Ze tonen ook waardering, erkenning en complimenten aan anderen.
  • Creatieve vaardigheden: Leiders weten hoe ze hun fantasie, originaliteit en vindingrijkheid moeten gebruiken om hun werk leuker, interessanter en effectiever te maken. Ze bedenken nieuwe ideeën, activiteiten, materialen of methodes om de kinderen te vermaken, te motiveren en te leren. Ze durven ook buiten de gebaande paden te denken en te handelen. Ze stimuleren ook de creativiteit van de kinderen door hen te laten knutselen, tekenen, zingen of spelen.

Dit zijn slechts enkele van de vele kwaliteiten die een leidster kan hebben. Er zijn nog veel meer aspecten die leidsterschap bepalen, zoals de persoonlijkheid, de ervaring, de opleiding, de voorkeuren en de doelen van de leidster. Leidsterschap is dus geen vaststaand concept, maar een dynamisch en flexibel proces dat voortdurend evolueert en verbetert.

Je waardering tonen voor leidsters

Als je leidsters wilt bedanken voor hun bijdrage aan jouw groei, geluk of succes kun je dat op verschillende manieren. Het is altijd het leukste om een cadeautje te krijgen of te geven dat voorzien is van een persoonlijke boodschap en zelfs een eigen ontwerp. We laten je hieronder een paar van onze Dag van de Leidster cadeaus zien die jij kunt bestellen, inclusief personalisatie!

Hartjesplant met persoonlijke boodschaphartjesplant_custom_design_giftbox_side (1)

Een bijzonder en duurzaam geschenk dat rechtstreeks uit het hart komt. Dit hartjesplantje spreekt boekdelen zonder een woord te zeggen. Het hartjesplantje wordt bedrukt met en boodschap of ontwerp naar keuze.


Koffie kweekset in krijtmokkoffie_kweekset_in_mok

Een leuke kweekset waarmee je je eigen koffieplant kweekt verpakt in een mooie krijtmok, inclusief krijtje. De koffieplant kweekset wordt verpakt in een leuk jute zakje. Aan dit jute zakje wordt een persoonlijk tag vastgemaakt waar jij een eigen ontwerp en boodschap op kwijt kunt.


Chocolade in geschenkblikchocolade_in_zwart_blikje-leidster_1

Jouw leidster verrassen met een persoonlijk geschenk om van te smullen. Bestel dat dit mooie mat zwarte blik gevuld met echte Belgische chocolade. Het deksel van dit stijlvolle blik wordt bedrukt met een ontwerp naar keuze. Een persoonlijke bedrukking op dit mat zwarte blik ziet er altijd super gaaf uit.