Chocolade, hoe wordt het gemaakt?

Chocolade, hoe wordt het gemaakt?

Chocolade is een wereldwijde lekkernij, wat begint bij een cacaoboon en eindigt in de vorm van lekkere chocolade. Maar wat komt er precies bij kijken bij het maken van chocolade en uit welke ingrediënten bestaat chocolade? In deze blog duiken we dieper in op het gehele proces, van de oogst tot aan het eindproduct.

Hoe, waar en wanneer is chocolade ontstaan?

Het belangrijkste ingrediënt voor chocolade is cacao, deze vrucht komt oorspronkelijk uit het noorden van Zuid-Amerika. Meer dan 2000 jaar geleden gebruikte Noord-Amerikaanse stammen al de pulp van de cacaovrucht. De bonen werden eigenlijk nooit gebruikt omdat ze zo bitter waren, totdat iemand ze een keer in het vuur gooide en er een heel lekkere geur vanaf kwam. Vervolgens werden de verbrande bonen geplet en hadden ze chocolade ontdekt! De Mexicanen, Maya's en Azteken waren ervan overtuigd dat cacao je speciale krachten gaf. De keizer van de Azteken dronk zelfs liters chocolade. Dit deed hij niet alleen alleen omdat hij het zo lekker vond maar vooral omdat hij dacht dat hij er heel slim en sterk van werd. De Spanjaarden ontdekten ook de zoete drank. Ze namen de lekkernij mee naar Spanje en daardoor werd de chocolade bekend in heel Europa en groeide het uit tot een bekende lekkernij.

De cacaoboon wordt geoogst

Het verhaal van chocolade begint bij de cacaoboon, de basis van iedere chocolade. Dit zijn de zaden van een cacaoboom, die groeit in warme, tropische klimaten rond de evenaar. Hier start ook ook zorgvuldige oogst van de cacaovruchten waar de bonen uit worden gehaald.

Van boon tot...

Nadat de bonen uit de vruchten zijn gehaald, worden deze vermalen in een machine. Hierbij komen verschillende vetten vrij. Deze vetten worden gebruikt om chocolade te maken of wordt verder verwerkt tot cacaopoeder of cacaoboter. Hiervoor wordt de cacaomassa onder hoge druk in een zeef geperst en zo wordt de cacaoboter opgeavngen. Dit is ongeveer 45%, want al het overige zijn vetten worden niet gebruikt voor de boter. Deze overige 55%, wat op kamertemperatuur hard is, wordt vermalen tot poeder.

Hoe wordt chocolade gemaakt en welke ingrediënten zitten erin?

Voor het maken van de lekkere chocolade heb je het volgende nodig:

  • Cacaoboter
  • Cacaomassa
  • Melkpoeder
  • Melk
  • Suiker
  • Smaakstoffen

Relatiegeschenken bedrukt

In witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt, waardoor sommigen ook zeggen dat dit geen echte chocolade is. In pure chocolade wordt geen melkpoeder toegevoegd. Als eenmaal alle ingrediënten zorgvuldig zijn afgewogen, wordt alles met elkaar vermengd tot een gladde, vloeibare massa. Deze massa wordt meerdere keren gewalst, zodat de chocolade een zachte textuur wordt en de smaken zich goed kunnen mengen. Nu is deze massa nog te droog, waardoor het eerst enkele uren moet rijpen onder een temperatuur van exact 45 graden. Als de chocolade goed is gerijpt wordt het opnieuw verwarmd tot 30 graden, waarin de chocolade in verschillende vormen gegoten kan worden. Vervolgens wordt het verpakt en kun jij genieten van heerlijke chocolade!

Relatiegeschenken met chocolade

Nu je de achtergrond van deze heerlijke lekkernij weet is het ook leuk om te kijken naar leuke geschenken die chocolade bevatten. Het is erg leuk om relaties en collega's te verrassen met een geschenk waarin chocolade zit verwerkt. Deze zoete lekkernij kunnen maar weinig mensen weerstaan! Het is dan ook een geschenk dat het hele jaar door goed in de smaak valt! Het is zelfs mogelijk om chocolade te bedrukken met je tekst of logo.