Hoe maak je van je beursdeelname een succes?

Hoe maak je van je beursdeelname een succes?

Wanneer je met jouw bedrijf of organisatie deelneemt aan een beurs moet je hier aardig wat aan spenderen. Tijd, energie en vaak maak je ook serieuze kosten. Dit is helemaal niet erg, als je beursdeelname maar een succes is en je doelen behaald worden. Wij leveren jaarlijks vele giveaways aan bedrijven en organisaties uit allerlei branches. Meer dan eens sparren wij met onze klanten over hun beursdeelname. Wij delen onze ervaring graag met je en geven je heldere tips om van jouw beursdeelname een succes te maken.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is natuurlijk een aardig cliché maar met een goede voorbereiding zet je de eerste stappen naar succes. Het komt vaak voor dat praktische zaken pas in de laatste week voor de beurs geregeld worden. Een hoop stress om alles in orde te maken leidt af van het uiteindelijk doel. Je wilt niet vroeg in de ochtend voor de beurs nog materiaal naar je standplaats sjouwen. Dus zorg dat alle praktische zaken rondom de beurs ruim op tijd geregeld zijn. De standbemanning kan dan op de beursdag fris op de beursvloer aankomen, een kop koffie nemen en aan de slag!

2. Stel doelen

Je gaat niet voor niets naar een beurs. Tenminste, daar gaan wij vanuit. Maar maak dit ook helder. Stel duidelijke doelen aan je beursdeelname en stel een plan op voor je beursdeelname. Beantwoord in dit document ten minste de volgende vragen:
  • Wat zijn de doelen van de beursdeelname?
  • Wat ga je tijdens de beursdag(en) doen om deze doelen te bereiken?
  • Wat moet je na de beursdeelname doen om deze doelen te bereiken?
  • Hoe kun je achteraf meten of je doelen behaald zijn ?
Als het goed is leiden deze vragen weer tot actiepunten voor een goede beursdeelname.

3. Denk vanuit je doelgroep

Hopelijk heb je bij het uitkiezen van de beurs al goed naar de doelgroep van jouw bedrijf of organistaie gekeken en deze vergeleken met het geschetste profiel van de beursbezoekers. Vaak geeft de organisatie van de beurs goede informatie over de samenstelling van de bezoekers. Welke functies bekleden ze, waar komen ze vandaan, etc. Kijk goed of het beurspubliek tot jouw doelgroep behoort, je beursdeelname wordt vele malen succesvoller wanneer hier een goede match is.

4. Communiceer over je beursdeelname

communiceer beursdeelnameJe hebt je keuze voor een beurs gemaakt. Nu wil je natuurlijk op de beursdag zelf zoveel mogelijk bezoekers om vervolgens goede leads te verzamelen. Maar vergeet je huidige klanten niet. Zij behoren ook tot je doelgroep. Gebruik je communicatiekanalen om je klanten op de hoogte te stellen van jouw beursdeelname. E-mail, social media, persoonlijk contact, mogelijkheden genoeg. Bied bestaande klanten, indien mogelijk, gratis kaarten aan voor de beurs waar je aan deelneemt. Het kan een goede strategie zijn om ze op de hoogte te stellen dat er in jouw stand een presentje voor ze klaar ligt. Natuurlijk kun je ook richting prospects communiceren over je beursdeelname. Misschien is het voor hen een interessant moment om eens met je te gaan praten. Je kunt banners plaatsen op je website, online adverteren en ook tijdens persoonlijk contact een afspraak maken voor een contactmoment op de beurs.

5. Opvallen en bezoekers aantrekken

De beursvloer kan een jungle zijn. Overal staan concurrenten. Zelfs al verkopen ze niet dezelfde producten, ze willen op dezelfde dag beslag leggen op de tijd van dezelfde beursbezoekers. Hoe kun jij er nou voor zorgen dat beursbezoekers juist bij jou een praatje komen maken? Aandachtstrekker Zorg voor een leuke aandachtstrekker. Een leuke activiteit die mensen graag doen. De mogelijkheid om een korte massage te krijgen, of schoenen te laten poetsen. Het krijgen van een behandeling in een spa-welness capsule,  maar ook het spelen van een potje darts. Je kunt het zo gek niet bedenken. Als het maar leuk is en aansluit op de doelgroep. Mensen zullen bij jou over de vloer komen en dan is het aan de standbemanning om het gesprek goed aan te gaan. Probeer in ruil voor deelname aan jouw activiteit contactgegevens te verkrijgen. Zo kun je na de beurs zorgen voor een goede opvolging.

6. Giveaways

Het was een kwestie van tijd voor we in dit blog over de giveaways zouden beginnen. Als leverancier van originele giveaways en relatiegeschenken moeten we dit natuurlijk benoemen. Maar ook met een rede. Het werkt! Een goede giveaway is een positieve associatie met jouw naam. Op het moment van krijgen, maar ook op een later moment. Sommige giveaways kunnen weken, maanden of zelfs jaren mee. Net waar jij voor kiest. Go Nuts blikjeGeef je lekkere nootjes in een persoonlijk blikje weg dan zal iemand op de terugweg dankbaar van jouw nootjes genieten en meteen nog eens goed nadenken over jullie goede gesprek. GreengiftsGeluksklaver, worden op het bureau gezet en krijgen aandacht en liefde. Ze krijgen wanneer nodig wat water en de mensen zien ze bloeien. Perfect toch als jouw naam op het potje van het plantje staat? taart in geschenkblikGeschenkblikken hebben een hoge bewaarwaarde. Ze belanden wellicht bij iemand thuis in de kast. Hoe persoonlijk wil je het hebben?   Beursbezoekers hebben zich niet altijd even goed voorbereid. Op de lange beursdag komt het meer dan eens voor dat een bezoeker toe is aan wat vocht of voedsel, maar dit niet 1, 2, 3 tot zijn beschikking heeft. Met waterflesjes of een energiereep kun jij te hulp schieten, om vervolgens natuurlijk ook het contactmoment goed te benutten. waterflesje Met een waterflesje help je de dorstige beursbezoeker it de brand. mueslireepBied een gezonde reep aan voor wat extra energie om de dag goed door te komen.

7. Standbemanning

Zorg voor goed personeel in je stand. Dwing mensen niet om daar te staan. Zoek juist die commerciële mensen die het leuk vinden om het gesprek met bezoekers aan te gaan. Alleen dan heb je de juiste uitstraling en kun je van je beursdeelname een succes maken.

8. Opvolging van leads

Als je een succesvolle beursdag achter de rug hebt ga je naar huis met een berg leads. Tenminste, vaak is dat één van de gestelde doelen voorafgaand aan de beursdeelname. Heel vaak komt het voor dat deze leads niet goed opgevolgd worden. Zonde! Want na de beurs begint het pas echt. Zorg dat alle leads de aandacht krijgen die ze verdienen en probeer ze om te zetten naar klanten. Zo krijg je pas echt Return On Investment! Wil je voor jouw beursdeelname een originele giveaway? Kijk rond tussen onze producten. Kun je niet vinden wat je voor ogen hebt? Neem dan gerust contact op. Onze creatieve adviseurs denken graag met je mee! Natuurlijk geheel vrijblijvend.